De CFO als waakhond - in gesprek met Karel Breda

Profile picture for user simon.sileghem@lifeworx.group
Simon Sileghem
24 mei - 5 minuten
Karel Breda

De kassa bewaken is een van de kerntaken van de Chief Financial Officer. Maar hoe vult de CFO van morgen zijn rol als waakhond in? We vroegen het aan Karel Breda, CFO van Immobel Group, het vlaggenschip van de Belgische vastgoedsector. Altijd voorbereid op een worst case scenario, is risicomanagement zijn tweede natuur. We gingen aan tafel met de engelbewaarder van Immobel Group.

 

Na een avontuurlijke carrièretocht door onder meer Italië, Dubai, Nederland en het Aziatische continent, keerde Karel Breda in 2018 terug naar zijn thuisland België. Als CFO van Immobel Group, de grootste Belgische en beursgenoteerde projectontwikkelaar, combineert hij op vandaag een waaier aan financiële verantwoordelijkheden. Data- en risicomanagement zijn voor Breda een cruciaal onderdeel van zijn dagelijkse boterham als financieel directeur. Al is dat volgens hem ook een gedeelde verantwoordelijkheid. “De CFO is de gatekeeper van de organisatie, maar eigenlijk moet er in elke medewerker een risicomanager zitten”. 

 

De CFO bewaakt nu eenmaal de geldpot van de onderneming. Hoe vult u die rol van waakhond in? 

“Elk potentieel nieuw project wordt eerst uitgedaagd door de verschillende departementen, waaronder ook finance. Zijn de fiscale risico’s goed afgedekt? Kloppen alle veronderstellingen? Daarna valt de beslissing in het investeringscomité. Bij groen licht liggen de KPI’s van het project vast. Die parameters gaan in ons systeem en volgen we nauwgezet op. Moet het budget later toch verhoogd worden, dan doe ik dat nooit op eigen houtje. Een dergelijke beslissing moet visibiliteit krijgen. Dat is dan de rol van de CFO: erop toezien dat iedereen op de hoogte is en er debat over is, zodat we daar als bedrijf kunnen uit leren.”

“Als het gaat om financiële risico’s ben ik de boodschapper en creëer ik awareness. Maar in feite komt het neer op: ”we’re all in it together.”
Karel Breda, CFO bij Immobel Group

Welke risico’s zijn eigen aan projectontwikkeling? 

“Voor ons tellen vier grote pijlers: aankoop, verkoop, vergunningen en onze balans. Als die goed zitten, bevinden we zoals nu in een virtuous circle. Gaat het bij een van de pijlers fout, kan dat mogelijk omslaan in een vicious circle. Vanuit het oogpunt van risicomanagement zijn het vooral de vergunningen die we heel nauwgezet opvolgen. Een vergunning afhandelen is de laatste jaren een pak moeilijker geworden. Komen de vergunningen niet vlot binnen, onderzoeken we wat we daaraan kunnen doen. En ook als we nieuwe posities aankopen, proberen we het vergunningsrisico eerst goed in te schatten.”

 

En specifiek aan een beursgenoteerd bedrijf?

“You can get it wrong. Wanneer je bepaalde zaken niet opmerkt, moet je dat bij een beursgenoteerd bedrijf achteraf ook komen uitleggen. Je moet financieel zeer kort op de bal spelen en dat zet automatisch druk op de organisatie en risicomanagement. Een ander aspect is de aard en de omvang van onze business. We werken met een kapitaal van 1,5 miljard euro, eigen en vreemd vermogen, verspreid over een tachtigtal vastgoedprojecten.

Een helder overzicht is dan een must. Gaan we wel op de juiste manier vooruit? Je wil geen balans vol half afgewerkte ontwikkelingen of een te lage cashflow.”

 

Was u voorbereid op een risico zoals de coronacrisis?

“Ook ik heb de crisis van 2008 meegemaakt. Om de tien jaar gebeurt er wel zoiets in de economie. Daarom hou ik ook rekening met zo’n situaties. Op managementniveau zijn we hard bezig met onze base case en worst case voor de volgende jaren. Vanuit finance hebben we een zeer goed zicht op wat er gebeurt als er zaken gaan verschuiven. Onze grootste focus daarbij is liquiditeit. Zolang de facturen kunnen betaald worden, behoud je de controle. Bij de start van de crisis in 2020 konden we zonder extra financiering verder tot en met eind 2021. Wel hebben we uit zekerheid bijkomend geld geleend.”

“Mik je als finance professional later op een job als CFO bij een grote onderneming? Dan is controlling de core van wat je moet leren.”
Karel Breda, CFO bij Immobel Group

Hoe makkelijk krijg je andere mensen binnen de organisatie mee in risicomanagement?

“Als het gaat om het beheersen van risico’s kijkt iedereen naar de CFO, maar eigenlijk zeggen wij ook: iedereen in de organisatie is een risicomanager. Als je net als onze onderneming een groot kapitaal beheert, wil je niet dat alleen de CFO de risico’s in de gaten houdt en de rest er

zich niks van aantrekt. Nee, risicomanagement is bij ons de job van iedereen. Wel behoud ik het totaaloverzicht, ben ik de boodschapper in het verhaal en probeer ik doorheen alle afdelingen meer awareness te creëren. Maar in feite komt het neer op: we’re all in it together. Dat is ook de culturele

ingesteldheid die we bij Immobel willen stimuleren.”

 

Naast risicomanagement, wat zijn voor u nog grote uitdagingen?

“Het aspect people management. Het blijft een uitdaging om mensen persoonlijk te laten groeien en hun job boeiend te houden. Een andere grote uitdaging is de implementatie van nieuwe, datagerichte IT-systemen. Meer en meer zie ik de rol van CFO als die van iemand die met data en dataanalyse bezig is, als een soort datamanager. Tegelijk blijft het erg complex om met succes een goed systeem end-to-end te implementeren, en al zeker in onze specifieke omgeving. Het manuele werk is nog niet helemaal voorbij.”

 

Welke skills heb je nog nodig om CFO te worden?

“Dat hangt af van de omgeving waarin je die rol ambieert. Wil je CFO worden bij een KMO, dan word je maar beter een goede accountant en fiscalist. Wil je aan de slag bij een groter bedrijf dat veel kapitaal nodig heeft, moet je weten hoe financiering werkt, hoe je met banken onderhandelt of obligatieleningen uitgeeft. Mik je op een rol als CFO bij een echt groot bedrijf, dan is controlling de kern van wat je moet leren. Financiering lijkt voor velen het meest sexy en uitdagend. Toch is de CFO bij een groot bedrijf niet dagelijks bezig met financiering, maar wel met controlling en het opvolgen van doelstellingen”.

Drie tips van Karel Breda voor finance professionals

  1. Denk na over je toekomst: afhankelijk van bij welk type organisatie je later het liefst aan de slag wil, leg je best de klemtoon op enkele specifieke financiële competenties.
  2. Hou je kennis breed: verruim je blik in diverse domeinen of kijk ook eens buiten finance. Op die manier doe je strategische kennis op die je later zult nodig hebben.
  3. Toon passie en ambitie: wil je doorgroeien naar de top van de financiële afdeling, dan moet je er voor werken en passie en ambitie tonen. Die ingrediënten blijven altijd de basis.

Lees de volledige whitepaper hier

De CFO van de toekomst wordt de Da Vinci van zijn tijd, zo lijkt het wel. Van waakhond tot katalysator, leider of innovator: geen rol is de Chief Financial Officer vreemd. Welke expertise en skills zijn onmisbaar voor de felbegeerde job van CFO? En hoe doe je dat, al die verschillende petjes combineren? Naast Karel Breda interviewden we nog 4 andere CFO's over hun rol en ervaringen.

Ook interessant