Waarom je beter wél in een mentorprogramma investeert

Mentorprogramma: de voordelen

Investeren in medewerkers loont, zo weet ondertussen elke organisatie en leidinggevende. Formele opleidingen hebben echter niet altijd de gewenste impact op een team, en daarom hecht je best ook belang aan een informele leercultuur. Een onderdeel daarvan kan een mentorprogramma zijn. We lichten toe waarom zo'n programma voordelig kan zijn, en hoe we het zelf aanpakken. 

 

Bij Finsiders zitten onze consultants verspreid over verschillende organisaties. Ze kunnen steeds rekenen op een vaste omkadering, maar recent merkten we op dat er ook nood is aan gerichte, persoonlijke ondersteuning voor en door consultants. Onze Finsiders zijn taakinhoudelijk heel sterk en snel inzetbaar, maar moeten vaak nog wennen aan hun nieuwe rol als consultant. Om hen meer ondersteuning te bieden, voerden we het mentorschap in dat focust op zowel hard als soft skills .

 

Het aanvullen van theoretische kennis met praktische zaken is belangrijk, meer ervaren werknemers bezitten namelijk heel wat kostbaar intellectueel kapitaal en een mentorprogramma is de ideale manier om te verzekeren dat deze waarde niet verloren gaat. Door op te treden als mentor, krijgen senior werknemers de kans om op een heel organische manier hun kennis door te geven. Zo vermijd je dat jongere werknemers dezelfde fouten maken.

 

Een win-win voor zowel mentor en mentee

Dankzij het mentorprogramma hebben mentees een inhoudelijk klankbord, iemand bij wie ze terechtkunnen met vragen en in dezelfde rol aan de slag is. Op die manier kunnen ze hun focus verleggen en tegelijkertijd meer in hun consultantrol groeien. Er ontstaat bovendien extra ruimte om nog beter in te spelen op de vragen en wensen van klanten.

 

De mentoren – in de meeste gevallen meer ervaren werknemers – voelen zich erg betrokken bij een organisatie wanneer ze de rol van mentor opnemen. Daarnaast zijn ze vaak al aan het voortbouwen naar een volgende stap: leidinggeven en coachen. Een eerste aanzet daarvan kan het mentorschap zijn.

 

Niet enkel voor young potentials of afstudeerders

Mentoring is trouwens niet alleen nuttig voor young potentials. Ook voor meer ervaren consultants zijn er altijd verbeter- en aandachtspunten. De technische basis is meestal ruimschoots aanwezig, maar er is niet voortdurend tijd om op projecten specifieke vragen uit te zoeken. Een goede mentor is dan onontbeerlijk. Om diverse redenen krijgt élke starter bij Finsiders, ongeacht het functieniveau, een mentor toegewezen die de persoon verder helpt. Ze kunnen een beroep doen op die mentor voor vakinhoudelijke zaken en specifieke vragen die ze als consultant hebben, zowel taakinhoudelijk als wat betreft hun rol. 

 

Lijn duidelijk af wat een mentor is en doet

Wil je van start met een mentorprogramma, lijn dan duidelijk af wat een mentor wel (of niet) is, en wat zijn/haar taken wel (of niet) zijn. Schrijf guidelines uit, zowel voor mentor als mentee. Voorzie ook een korte opleiding voor de mentor: welke vragen kan je verwachten, wanneer geef je een vraag door, wat als je die vraag krijgt, … Zo creëer je duidelijke verwachtingen voor beide partijen! 

Wil je zelf terechtkomen in een werkomgeving waar je de juiste ondersteuning krijgt? Wij luisteren graag naar jouw professionele dromen! 

Ontvang onze nieuwsbrief

De beste finsights bundelen we maandelijks in een nieuwsbrief. Laat hier je e-mailadres na en ontvang nieuwe inzichten meteen in je mailbox. Uitgelezen? Terug uitschrijven doe je in één klik.

We geven je gegevens nooit door aan derden. Lees onze Privacy Policy

Call to action Finsiders