Job in de kijker: Auditor

Auditor

Heb je jezelf altijd al afgevraagd hoe de rol van Auditor eruitziet? Welke skills en kennis heb je nodig om deze rol succesvol op te nemen? De afgelopen jaren zagen we de rol van Auditor sterk evolueren. We geven je een beeld hoe deze rol vorm krijgt en welke doorgroeimogelijkheden er zijn.

Achtergrond

Een Auditor beschikt meestal over een Master in een economische of financiële richting. Belangrijk zijn vooral een macrokennis van de boekhoudprincipes en een analytisch denkvermogen. Een Auditor kan zowel iemand zijn die net afgestudeerd is als iemand die al enkele jaren op de teller heeft binnen Finance.

De vaardigheden van een Auditor

Als gedreven Auditor heb je in de eerste plaats een sterk analytisch denkvermogen. De verschillende financiële data die je analyseert en opvolgt  worden in verschillende aanbevelingen ondergebracht en worden via jouw formuleringen en aanbevelingen aan het management gecommuniceerd. Daarom zijn communicatieve skills ook zeer belangrijk.

Ook heb je een duidelijke toekomstgerichte blik. Aangezien je de boekhouding en de verschillende processen nauw opvolgt is het aan jou om (toekomstige) risicogebieden in de boekhouding te signaleren en een plan van aanpak te formuleren.

Daarnaast is ook helicopterview onmisbaar! Jouw radar is steeds op zoek naar onregelmatigheden en evoluties binnen het totaalplaatje van de boekhouding. Vaak zullen financiële en operationele processen door jou uitgevoerd worden. Een duidelijk overzicht bewaren om het hele proces in kaart te brengen is dat ook van essentieel belang.

Waar houdt een Auditor zich hoofdzakelijk mee bezig?

Als Auditor kom je terecht als externe partij om de boekhouding door te lichten. Auditing is een systematische manier om een onafhankelijk onderzoek te voeren van onder meer: documenten, statuten, verschillende grootboekrekeningen, de sociale balans en activiteiten en prestaties van de organisatie waar je naartoe wordt gezonden.

Je komt meestal voor een kortere periode terecht in een onderneming waar je aan de slag gaat voor het uitvoeren van de audit. De duur van de periode is afhankelijk van de grote en de complexiteit van het bedrijf. Zaken die je structureel controleert a.d.h.v. een vooropgesteld schema zijn zaken zoals: naleven van interne en/of externe richtlijnen, vaststellen van de betrouwbaarheid van de beschikbare informatie, beoordelen van verbeteracties naar aanleiding van eerder uitgevoerde audits, signaleren van mogelijke (bedrijfs)risico’s en tenslotte rapporteren en adviseren aan het management welke verbeteringen moeten doorgevoerd worden voor een correcte weergave van de boekhouding.  

Als Auditor heb je dus een controlerende rol. Zo zal je bijvoorbeeld bij de neerlegging van de jaarrekening betrokken worden in het opmaken van het verslag dat bijgevoerd wordt bij de jaarrekening.  

 

Welke doorgroeimogelijkheden bestaan er voor een Auditor? 

Als Auditor zijn er tal van doorgroeimogelijkheden! Het is als het ware een springplank naar nieuwe kansen. Één van de meest voorkomende doorgroeimogelijkheden als Auditor is doorgroeien naar de rol van Financial Controller of Financieel Analist. 

Nadat je goed vertrouwd bent met de verschillende soorten financiële analyses en  controles is het een logische stap om nadien de stap te zetten naar analytische rol zoals hierboven beschreven

Sommige Auditors kiezen er voor om zich te specialiseren in Business Controlling. Hierbij verleg je jouw focus van het pure financieel analytische gedeelte naar een strategische rol. Enkele voorbeelden waarin je een strategische rol kan spelen zijn o.a. costing, werkkapitaal en variantie- en investeringsanalyses.

Bij Finsiders tekenen we een traject op maat uit. Zo kan de functie de ideale springplank zijn! Voor Finsiders met ambitie bestaat er ook de mogelijkheid om door te groeien naar een managementfunctie

Wat is de verloning van een Auditor? 

Het gemiddelde jaarsalaris van een Auditor bevindt zich tussen de €32 000 bruto en €55 000 bruto. Je valt dan onder het statuut van bediende en geniet dan verschillende voordelen zoals een eindejaarspremie, dubbel vakantiegeld, sectorale premie. Aangezien je veel analytisch werk verricht via verschillende IT Tools hoort thuiswerken ook bij de mogelijkheden. Bovenop het basis verloningspakket bieden we jou bij Finsiders extralegale voordelen aan zoals: hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques, ecocheques, thuiswerkvergoeding.

Benieuwd in welke functie je kan starten na enkele jaren ervaring als Auditor?  Solliciteer dan hier op onze vacature voor Finance Consultant. 

Ontvang onze nieuwsbrief

De beste finsights bundelen we maandelijks in een nieuwsbrief. Laat hier je e-mailadres na en ontvang nieuwe inzichten meteen in je mailbox. Uitgelezen? Terug uitschrijven doe je in één klik.

We geven je gegevens nooit door aan derden. Lees onze Privacy Policy

Call to action Finsiders